Når man skal ud af et alkoholmisbrug kan det være en stor fordel at erstatte det med en ny hobby. For man kan ikke bare fjerne et alkoholmisbrug uden at sætte noget andet i stedet. Mange prøver at stoppe med at drikke ved brug af antabus eller viljestyrke, men det holder sjældent længe! Det er faktisk ikke særlig svært at stoppe med at bruge alkohol, nej det svære er, ikke at starte igen og her har antabus og viljestyrke sine begrænsninger, da de kun kan hjælp med lysten til at stoppe. At komme ud af et misbrug handler ikke om lidt eller meget viljestyrke. Mennesker med misbrug har samme viljestyrke som andre.

Så hvordan holder man op med at begynde igen?

Det er det, som er det vigtigste for mennesker med alkoholmisbrug eller misbrug af andre stoffer og stemningsændrende præparater, som blandt andet hash og medicin. Hvis man begynder at flytte fokus hen mod hvad man skal i stedet, så bliver alkoholmisbruget og alkohol faktisk mindre og mindre vigtig og for langt de fleste bliver den nye vane, hobby eller andet faktisk vigtigere end alkoholen og så har man ”pludselig” ikke lyst til at drikke på samme måde som før. Du kan få hjælp til alkoholmisbrug her: https://amisbrugsbehandling.dk/alkoholmisbrug/

Kognitiv adfærdsterapi er det rigtige

Hvis man kan få professionel hjælp i form af alkoholbehandling og kognitiv adfærdsterapi vil langt de fleste være i stand til at komme godt ud af deres alkoholmisbrug og få et liv med langt større livskvalitet end før og derigennem et liv uden alle de negative konsekvenser, som alkoholen havde med sig. Det gælder ikke kun for personen med et alkoholmisbrug, nej det hjælper hele familien til et bedre liv. Kognitiv adfærdsterapi fokuserer nemlig på hvordan man kan arbejde med sine tanker og følelser og derigennem ændre disse, så der bliver sat et sundere adfærd på end tidligere. Dette sker ikke lige over natten men hvis man finder en alkoholbehandling som intenst arbejder med dette, vil man kunne opnå et fantastisk resultat på blot få måneder. Det er på trods af at man måske har misbrugt alkohol eller andet i mange, mange år.

Hvornår har man et alkoholmisbrug?

Man kan tale om et misbrug af alkohol, eller et alkoholproblem, når alkoholindtagelsen er til skade og har negative konsekvenser for en selv eller sine omgivelserne.

 

Seks tegn på, at man har brug for behandling af alkoholmisbrug:

 

  1. At man oplever fysisk eller psykisk at trænge til større mængder af alkohol
  2. Man har en manglende evne til at stoppe (manglende stopklods) efter få genstande eller helt holde op med at drikke
  3. Man har symptomer på abstinenser (indre uro, rastløshed, hjertebanken, svedeture)
  4. Ens forbrug af alkohol stiger over en længere periode, og du kan tåle mere, før du føler dig påvirket eller beruset
  5. Man prioriterer handlinger og tid efter, om man kan drikke – for eksempel til arrangementer
  6. Man fortsætter med at drikke, selvom forbruget skader en selv og har alvorlige konsekvenser for sin nærmeste familie og pårørende

 

Oplever du nogle af disse bør du opsøge hjælp og se om der er behov for en evt. alkoholbehandling.