Når man i Danmark taler om at have en hobby, vil mange bruge ”fritidsaktivitet” som et synonym hertil. Men i virkeligheden er det ikke et synonym, der passer helt ind. For en fritidsaktivitet, er en aktivitet, som man naturligvis bruger tid på i sin fritid. Men det ligger i højere grad op til, at man har et bestemt tidsrum, man laver denne aktivitet i. Ikke nødvendigvis det samme tidsrum hver uge, men det er en aktivitet. En hobby derimod handler mere om noget, som man går op i. Man behøver ikke nødvendigvis afsætte fast tid til det. Men en hobby er noget, som man går op i. Noget som man interesserer sig for. De to ting kan til tider overlappe, og er selvfølgelig langt fra at være modsætninger. De er i samme kategori, men adskiller sig dog stadig en smule.

 

Kan min interesse for sneakers være en fritidsaktivitet?

Nogle har meget specifikke ting, som de går op i. Tager man eksempelvis den gruppe, som kaldes ”sneakerheads”. Sneakerheads går ekstremt meget op i sneakers. De holder øje med, hvilke modeller der bliver udgivet og hvornår dette sker. De holder sig opdaterede på diverse brands og mærker, så de ved alt om alle udgivelser. Men er dette en fritidsaktivitet eller i højere grad en hobby? Hvis en fritidsaktivitet er kategoriseret ved, at det er noget, som man går til. Så må vi konstatere, at det ikke er en fritidsaktivitet. Uanset hvor meget du ved om Nike Air Force 1, så er det ikke ensbetydende med, at man går til sneakersklub hver onsdag. Men oprettede man nu rent faktisk en klub, kaldet Nike Air Force 1, som mødtes hver onsdag aften fra kl. 18-20, så vil man kunne argumentere for, at Nike Air Force 1 klubben var en fritidsaktivitet. For ved at mødes regelmæssigt i klubben Nike Air Force 1, vil man have etableret en fritidsaktivitet, som er mere end bare en hobby.

 

Sad man i stedet derhjemme ved computeren, og holdt sig konstant opdateret på, hvornår den næste Nike Air Force 1 udkommer, og hvilke designere der er inde over den kommende udgivelse af Nike Air Force 1, så vil det i langt højere grad være en hobby. På samme måde som hvis man lavede smykker derhjemme. En hobby, hvor man går op i sneakers fra new balance 550 til Nike Air Force 1, ligger altså tættere op af det, som vi vil kalde en sneakersentusiast. Det er ikke en fritidsaktivitet, men det ændrer jo ikke på den kendsgerning, at man kan gå enormt meget op i sneakers og føle, at man har sin egen lille Nike Air Force 1 klub. Der er altså intet galt med at have hobbyer, eller være entusiast på et område, men det kan ikke kategoriseres som havende en fritidsaktivitet.