Varmepumper er blevet meget populære, og dét er med god grund. Ved at skifte over til en varmepumpe fra eksempelvis et klassisk oliefyr, er der nemlig mange penge at spare – og så er det også meget bedre for miljøet.

Men er det så en luft til luft eller en luft til vand varmepumpe, man skal vælge? Ja, valget kan være svært. Derfor er der her samlet nogle gode råd, så du kan blive guidet til at træffe det helt rigtige valg.

Lighedspunkter mellem varmepumpe luft til luft og luft til vand

Før du beslutter dig for hvilken varmepumpe du vil vælge, er det en god idé at få styr på hvad forskellen på varmepumpe luft til luft og luft til vand er. De to opvarmningsmetoder har en lang række ligheder, men adskiller sig alligevel markant fra hinanden på nogle vigtige områder.

Lad os starte med at tage et kig på lighedspunkterne mellem varmepumpe luft til luft og luft til vand. De udnytter nemlig varme fra den friske luft på samme måde: Ved at passere luft gennem varmepumpens ydre del, bliver kølevæske i et lukket kredsløb opvarmet et par grader.

Herefter passerer den nu let opvarmede  kølevæske videre ind i en kompressor, hvor temperaturen i mødet med kølevæsken hurtigt stiger fra 0 til 100 grader. Den skoldhede kølevæske ledes nu ind i kondensatoren i varmepumpens indre del – og her ophører lighedspunkterne så også.

Hvad er så forskellen?

Den ydre del af varmepumpe luft til luft og luft til vand fungerer altså på samme måde. Men hvad er forskellen så? Den har noget at gøre med den måde boligen i praksis bliver varmet op på.

I luft til luft varmepumpen bliver der suget frisk luft ind udefra via et ventilationssystem. På vej ind i huset passerer den friske, kolde luft den førnævnte kondensator, hvorved luften varmes op til den ønskede temperatur, inden den flyder ud i boligen.

En luft til vand varmepumpe er derimod den perfekte løsning til en bolig, der har et vandbåret varmesystem. Det kunne eksempelvis være et hus der varmes op via gulvvarme eller radiator. En luft til vand varmepumpe virker i praksis ved at varmen overføres fra fornævnte kondensator til boligens eget varmesystem og brugsvand.

Skal jeg vælge varmepumpe luft til luft eller luft til vand?

Hvilken af disse to varmepumper er så den bedste at vælge? Vil du udskifte dit nuværende varmesystem, vil  den varmepumpe der passer bedst til din bolig have noget at gøre med hvordan boligen i forvejen er opvarmet. Skal du bygge nyt, har du frie hænder til at vælge den type varmepumpe, der er din favorit.  Læs mere her  om hvilken varmepumpe der egner sig bedst.

Når du så har besluttet dig for hvilken varmepumpe der er den rette til din bolig, kan du med fordel besøge novasolar-webshop.dk. Her kan du finde stort udvalg af luft til luft og luft til vand hos NovaSolar, og se hvilken varmepumpeløsning, der vil være den perfekte til din bolig.