Denne artikel er for dig der har:

  • Fået installeret et ventilationsanlæg i en ældre bolig
  • Fået bygget hus efter 2011
  • Købt et hus der er bygget efter 2011
  • Overvejer at få et ventilationsanlæg.

Når du har et ventilationsanlæg, som er lovkrav i alle nybyggede huse efter 2011, så er det nemlig vigtigt at du vedligeholder det korrekt for at sikre indeklima.

Vedligeholder du ikke dit ventilationsanlæg korrekt kan det i værste fald have konsekvenser for boligens tilstand og beboerne der færdes i huset.

Du kan blive klogere på her hvordan og hvorfor du skal vedligeholde dit ventilationsanlæg.

Nye huse kan ikke selv trække vejret

En bolig har brug for en vis mængde udskiftning af luften – ældre boliger har ofte små utætheder osv. der selv sørger for at boligen kan få det luft den har brug for.

Men mange nye boliger, eller boliger der er blevet kraftigt efterisoleret, har så tætte vægge osv. at boligen ikke selv kan ånde, og derfor er et ventilationsanlæg et krav. Virker ventilationsanlægget ikke så kan det give fugt og skimmelsvamp i huset.

Disse ting skal du tjekke og vedligeholde

Det er ikke fordi der er en forfærdelig masse arbejde i at vedligeholde sit ventilationsanlæg, men mange aner faktisk slet ikke at det er nødvendigt, især ikke boligejere der lige har købt et hus som er bygget efter 2011.

Når du dog lige sætter dig ind i det så er det ikke noget der tager lang tid. Du skal bl.a.:

  • Tjekke ca. dagligt at dit anlæg kører optimalt – ellers minimum en gang om ugen
  • Sætte dig ind i hvordan du betjener og indstiller det
  • Kontrollere og rengøre spjæld og ventiler jævnligt
  • Få renset luftkanaler ca. hvert 5 år
  • Skifte filter 1-2 gange årligt

Få styr på filter skiftet

Det er hyppigst filter skiftet, eller faktisk mangel på samme der giver flest problemer med ventilationsanlæg der ikke fungerer optimalt.

Det tager ikke ret lang tid at skifte filter, og det koster ikke mere end et par hundrede kroner, hvorfor det netop er så ærgerligt at folk ikke er opmærksomme på det.

Du skal starte med at finde de rigtige filtre. Hvis producenten på dit anlæg f.eks. er Genvex, så skal du kigge efter et genvex filter.

Derefter slukker du dit ventilationsanlæg, fjerner det gamle filter, støvsug for støv og blade, sæt det nye filter i, luk og start ventilationsanlægget.

Så nemt og hurtigt kan det gøres, fremgangsmåden kan dog variere lidt efter model.